Rapport om objektet: Fit in shape

REFERENCER

Pas i form

Renovering af indendørs pool med Botament

Det er vigtigt at fremme unge talenter, også inden for sport: Derfor besluttede de involverede i Lintharena-projektet – et sports-, fritids- og kulturcenter i Glarus – i 2021 ikke kun at renovere badeområdet i anlægget, men også at bygge to nye børnebassiner til børn. De specialprodukter, der var nødvendige for implementeringen, blev hentet fra en enkelt kilde hos systemkonstruktionseksperten Botament. Den Bottrop-baserede virksomhed leverede både den formstøbte konstruktion til børnebassinet og de kemiske komponenter til udlægning af de nye fliser.

Lintharena - en sports-, møde- og kulturfacilitet i Glarus-regionen - blev grundlagt i 1969 som Glarner Unterland Sportscenter i Näfels. Moderniseringen og udvidelsen af anlægget under et nyt navn blev besluttet i 2018. Foto: Kommune Glarus Nord
Byggearbejdet på det store anlæg begyndte i foråret 2020. Der blev også lagt særlig vægt på at revitalisere og børnevenligt ombygge den indendørs swimmingpool. Foto: Fehlmann AG

I mere end 53 år har sportsentusiaster været tiltrukket af kommunen Glarus Nord ikke kun for at vandre eller stå på ski: Lintharena i landsbyen Näfels – et sportscenter med omfattende udendørs faciliteter, indendørs swimmingpool, hotel og restaurant – er også et af regionens populære besøgsattraktioner, fordi det tilbyder et omfattende udvalg af fritidsaktiviteter for unge og gamle. For at gøre svømmehallen endnu mere attraktiv for besøgende i fremtiden blev Lintharena-badefaciliteterne også for nylig renoveret i forbindelse med den samlede renovering og udvidelse af sportscentret. Ved hjælp af flisebelægningsprodukter og svømmebassinlister fra Botament blev der skabt et moderne svømmelandskab med wellness-karakter og et nyt børnebassin i det traditionelle Glarus-anlæg.

Rig på traditioner
Idræts-, møde- og kulturfaciliteterne blev grundlagt i 1969 som Glarner Unterland Sportscenter. I 2003 blev den første omfattende renovering af det meget besøgte anlæg gennemført. For at kunne tilbyde sine besøgende et holistisk, moderne fritidskoncept blev der i 2018 endelig truffet beslutning om en generel renovering og udvidelse af arenaen. I den forbindelse blev det tidligere andelsselskab overdraget til Glarus Nord kommune og omdannet til et aktieselskab. Bygge- og anlægsarbejdet begyndte i april 2020. Efter 20 måneders byggeri åbnede det moderne fritidscenter endelig igen sine døre den 18. december 2021. Det funktionelle sportsanlæg fra slutningen af 1960’erne er blevet til et multifunktionelt fritidscenter med hotel, restaurant og et omfattende udbud af aktiviteter. Den nye Lintharena har en reception med butik, en sports- og boulderinghal samt en indendørs pool med udendørs pool og et stort parkeringsområde.

Badesjov for store og små
For at kunne tilbyde svømmeentusiaster i alle aldre et behageligt trænings- og bademiljø blev der i forbindelse med renoveringen lagt særlig vægt på arenaens indendørs poolområde. Poolfaciliteterne og den forældede flisebelægning på hele barfodsområdet blev udskiftet og omdesignet. Desuden er der blevet oprettet et todelt soppebassinområde til de små børn. Arbejdet blev udført af Fehlmann AG – en specialist i keramiske belægninger og natursten fra Hunzenschwil. Både udlægningen af fliserne og planlægningen og designet af baby- og småbørnsbassinet blev udført i tæt samarbejde med det Bottrop-baserede systembyggematerialefirma Botament. Sidstnævnte leverede de nødvendige produkter til fliseinstallation og de nødvendige formkomponenter til implementeringen fra en enkelt kilde. Mellem juni og august 2021 blev der på kun tre måneder skabt et helt nyt svømmeområde, som ikke kun opfylder de mest moderne æstetiske krav, men som også opfylder de mest moderne æstetiske krav.

Rund ting
Underkonstruktionen til de to runde børnebassiner blev præfabrikeret på den tyske fabrik Botament og derefter bragt til byggepladsen i Näfels. For at lette transporten af den ca. 100 kvadratmeter store konstruktion af et soppebassin blev forskellige delelementer af de to cirkler først fræset ud af hårdt skum ved hjælp af en CNC-fræserobot. Disse blev derefter direkte forstærket med et alkali-resistent glasfibervæv og belagt med plastmodificeret mørtel. For at yde yderligere beskyttelse mod indtrængende fugt blev listerne til sidst forseglet med den specielle mineralske fugemasse Botament MD2 The Blue 1. I overensstemmelse med den europæiske standard EN 14891 kan MD2 anvendes både under flisebelægninger indendørs og udendørs. Den meget elastiske tætning er specielt velegnet til brug i svømmebassiner.

Underkonstruktionen til de to nye børnebassiner blev fremstillet af Botament GmbH fra Bottrop. Foto: Botament
For at lette transporten til Schweiz blev de enkelte cirkulære elementer fræset ud af stift polystyrenskum, forstærket og forseglet med den specielle mineralske fugemasse Botament MD2 The Blue 1. Foto: Botament

Forkortet byggetid
Da kernen i de belagte elementer er fremstillet af ekstruderet hårdt polystyrenskum, er Botament’s færdige svømmebassinlister særligt fordelagtige med hensyn til installationstid. Mens den specialfremstillede underkonstruktion af hårdt skum kunne installeres i arenaen på tre dage, skal konventionelle betonoverbygninger tørre i mindst seks måneder. Den videre forarbejdning af de formstøbte dele i poolen var også meget enkel: På stedet skulle de formstøbte dele kun justeres og fastgøres til underlaget med den cementbaserede S1 Flex Adhesive Mortar M21 HP fra Botament. MS6-klæbemidlet og -tætningsmidlet blev brugt til at binde de enkelte elementer sammen. Stødforbindelserne blev derefter afsluttet med den meget elastiske, fleece-laminerede tætningstape SB78.

Stramt og produktivt
Premium-klæbemidlet M21 HP er meget fleksibelt og opfylder S1-kravene i den europæiske standard EN 12004 for fliseklæber. Den stabile tynd- og mellemlagsklæber er ikke kun velegnet til montering af formdele, men også til lægning af næsten alle keramiske væg- og gulvbelægninger samt misfarvningsbestandige natursten indendørs og udendørs. Takket være den nyudviklede og meget effektive luftstrømsteknologi fra den Bottrop-baserede virksomhed er det fleksible klæbemiddel særlig let og smidigt at påføre. Til stødt limning af underkonstruktionen blev der også anvendt det elastiske, fugthærdende klæbemiddel og tætningsmiddel MS6. Det multifunktionelle byggemateriale, der er vurderet i henhold til ETAG 022-3, er kompatibelt med forskellige materialer og har en ekstremt stærk klæbestyrke. De to cirkulære børnebassiner, der er placeret forskudt fra hinanden, er derefter blevet beklædt med en lys keramisk mosaik.

På stedet blev de enkelte dele samlet til en cirkulær form af Fehlmann AG's medarbejdere og monteret med resistente, særligt holdbare tætnings- og klæbemidler. Foto: Botament
Endelig blev underkonstruktionen dækket med moderne mosaikfliser i naturlige nuancer. Foto: Botament

Særlig fugemasse til svømmebassiner
For at sikre, at ikke kun faciliteten for de unge, men også resten af Lintharena-svømmeområdet stråler i ny glans, blev hele svømmebassinet i sportscentret også renoveret. Det ca. 1.000 kvadratmeter store område blev – ligesom soppebassinerne – beklædt med moderne mosaikfliser i naturlige farver. Da valget af den rigtige fugemasse er afgørende for hele den keramiske belægnings levetid, især i områder med stor belastning, valgte projektdeltagerne Botament’s MULTIFUGE Diamond MAX reaktionsharpiksfugemasse og -klæbemiddel, som er meget modstandsdygtig både kemisk og mekanisk. Det materialeeffektive byggemateriale kombinerer en lang række anvendelsesmuligheder og kan således også anvendes til sikker limning af fliser. Med deres varme grå tone er leddene farvekoordineret med det overordnede koncept for den indendørs pool. Den vand- og smudsafvisende fugemasse består af tre komponenter og kan blandes på ingen tid. Takket være den nye 3K-formel giver den en ekstra lang arbejdstid. Materialet af høj kvalitet giver en yderligere fordel, især i svømmehaller: Da den fine fugeflade i MULTIFUGE Diamond MAX er særlig modstandsdygtig over for slid, kan overfladen rengøres med en højtryksrenser. Dette letter også plejen af det hygiejnisk krævende barfodsområde.

Flisebelægningen på bagsiden af børnebassinerne - samt hele bassinkanten - blev limet og fuget med MULTIFUGE Diamond MAX i grå og sølvgrå. Foto: Fehlmann AG
Den fine fugeflade på MULTIFUGE Diamond MAX er særlig modstandsdygtig over for slid og kan rengøres med en højtryksrenser. Foto: Fehlmann AG

Alt fra en enkelt kilde
En særlig udfordring under byggearbejdet var udførelsen af de nye børnebassiner, da en lang montage- og tørretid for underkonstruktionen ville have bragt overholdelsen af tidsplanen i fare. Botament’s rolle som komplet systemleverandør viste sig her at være en fordel: “Da både formstøbekonstruktionen og de koordinerede kemiske komponenter til konstruktionen blev leveret fra én kilde sammen med den applikationstekniske støtte, var koordineringen af grænsefladen med de andre fag meget enkel”, forklarer Botament-områdechef Dirk Geisseler. “Dette optimerede ikke kun projektprocessen ud fra et logistisk synspunkt, men sikrede også en mere intensiv rådgivning. Risikoen for byggestop blev reduceret betydeligt ved at kunne yde en omfattende støtte til projektet i Näfels. Takket være det tætte samarbejde mellem alle projektdeltagere og Fehlmann AG’s professionelle team blev ombygningen af svømmehallen afsluttet på kortest mulig tid.”

Byggeplade:

Byggeprojekt: Renovering af Lintharena børnebassin, Näfels, Schweiz
Klient: Lintharena AG, Näfels, Schweiz
Vandtætningsarbejde: Fehlmann AG, Hunzenschwil, Schweiz
Producent af vandtætningsanlæg: Botament GmbH, Bottrop
Gennemførelsesperiode: juni til august 2021