Objektreportage: Afslappet badning

REFERENCER

Afslappet badning

Renovering af wellness-området i
Rhin-Neckar-distriktet

Saunaer er ikke kun sunde, men også afslappende. Det nytter også de besøgende i den nye wellness-oase i Heddesheim i Baden. Kommunens aldrende svømmehal blev gennemgribende renoveret mellem 2016 og 2021 og udvidet med et nyt saunaområde. For at sikre en langsigtet fugtbeskyttelse af det højkvalitetsanlæg blev der i forbindelse med den omfattende renovering af vægge og gulve anvendt forskellige imprægneringsprodukter fra Botament, den Bottrop-baserede ekspert i systembyggeri, der er baseret i Bottrop.

Svømmehallen i Heddesheim kommune i Baden-Württemberg blev bygget i 1970'erne og skal moderniseres omfattende i to byggefaser mellem 2016 og 2021. Foto: Blim GmbH Heddesheim Kommune
Designet til den nye indretning af den 2.000 kvadratmeter store wellness-oase med omklædningsrum, toiletter og personaleområde blev leveret af indretningsarkitekten Gennaro Cittadino fra Stuttgart og ingeniørfirmaet Kurzmann fra Sankt Leon-Rot. Foto: Blim GmbH Heddesheim Kommune

I deres fritid besøger omkring 26 millioner wellness-entusiaster saunaer og dampbade i Tyskland. Den sunde og afslappende tendens fortsætter også i Heddesheim – ca. 14 km øst for Mannheim. Derfor blev den aldrende svømmehal i kommunen Baden-Württemberg ikke blot renoveret omfattende, men også udstyret med et nyt, rummeligt saunaområde. Mellem 2016 og 2021 blev der skabt et attraktivt fritidsanlæg med et moderne design.

Fritid og sport

Heddesheims svømmehal blev bygget i 1970’erne som en del af et program til fremme af byidrætten. Som supplement til den lokale badesø med udendørs bassin skulle den almindelige indendørs svømmehal give skoleklasser og klubber samt private gæster mulighed for at svømme hele året rundt, uanset vejret. Bygningen med fladt tag med en pool for svømmere og ikke-svømmere samt et lille saunaområde blev meget besøgt i de følgende år. Derfor blev det i 2015 endelig besluttet at gennemføre en omfattende totalrenovering og modernisering af anlægget samt at udvide det forældede saunaområde.

Moderne wellness-oase

I en første byggefase, der startede i 2016, blev de ydre facader af svømmehallen renoveret, mangler i ventilationen og utætheder i bygningsskallen blev udbedret, og de eksisterende bassiner blev renoveret. I 2020 gav kommunalbestyrelsen grønt lys for den næste byggefase af det omfattende projekt, som skulle være dedikeret til den indvendige færdiggørelse af anlægget. Designet til den nye indretning af det 2.000 kvadratmeter store wellnessområde med omklædningsrum, toiletter og personaleområde kom fra ingeniørfirmaet Kurzmann fra Sankt Leon-Rot og indretningsarkitekten Gennaro Cittadino fra Stuttgart. For at kunne tilbyde svømmehallens gæster en moderne atmosfære i fremtiden og samtidig skabe mere plads og overskuelighed, blev hele omklædnings- og personaleområdet samt det eksisterende saunaanlæg først fuldstændig renset.

Skyllet med alt vand

Die Fliesenmeister KD” fra det nærliggende Wald-Michelbach fik til opgave at genopbygge hele området. Opgaverne for den familiedrevne håndværksmestervirksomhed omfattede både levering og montering af det nye afretningslag og udførelse af den anderledes klassificerede vandtætning på væg- og gulvfladerne. Der blev anvendt specialiserede systemlinjer og imprægneringsprodukter fra Botament for at opfylde de respektive kvalitets- og testbestemmelser for de forskellige vandpåvirkningsklasser og for at sikre en langvarig fugtbeskyttelse. Planlægningen af projektet og udvælgelsen af de relevante produkter foregik i tæt samarbejde mellem håndværkere og producenten. Som en pålidelig partner støttede Botament’s field service også forarbejdningen på stedet og gav råd om vanskelige spørgsmål vedrørende DIN-standarder.

Sportslig tidsplan

For at forberede væg- og gulvfladerne til den rette opbygning blev de først malet med Botament D11 Tiefengrund. Den hurtigtørrende primer reducerer underlagets sugeevne og forbedrer på den måde også vedhæftningen af efterfølgende applikationer – f.eks. fyldstoffet. Omklædningsområderne blev derefter beklædt med en Botament vandtæt membran – i overensstemmelse med deres anvendelse. Den universelt anvendelige komposit imprægnering overbeviser især med sin hurtige og nemme montering og kan anvendes under flise- og naturstensbelægninger. Det elastiske og meget rivefaste materiale har også en høj modstandsdygtighed over for alkalier og ældning – en anden fordel, når det anvendes i stærkt trafikerede områder. Overgangene mellem væg- og gulvforbindelser blev forseglet med tværelastiske systemtætningsbånd og de tilsvarende formstykker.

Først blev hele omklædningsrummet og personaleområdet samt det eksisterende saunaanlæg fuldstændig udrenset.
Omklædningsområderne blev beklædt med en Botament vandtæt membran til vandpåvirkningsklasse W0-I til W2-I.

Testet kvalitet jernbane for jernbane

Da nogle områder af Heddesheims svømmehal er mere udsat for vand, blev der anvendt yderligere vandtætningsanlæg fra byggematerialeksperten. Med dette for øje blev gulve og vægge i toiletter, personale-, wellness- og bruseområder forseglet med Botament AE vandtætnings- og afkoblingsmembraner og den tilhørende systemtætningsbånd til belastningsklasse C. Den limede imprægnering er blevet testet til vandpåvirkningsklasse W0-I til W3-I og er derfor egnet til overflader, der er stærkt udsat for vand. Ifølge PG-AIV-B (BKC) er de fleece-laminerede polyethylenplader også modstandsdygtige over for yderligere kemiske påvirkninger – som i dette tilfælde klor. De vandtætte membraner blev hver især limet med Botament MD1 Speed. Denne fleksible imprægneringsslam er vandafvisende i henhold til DIN EN 14891 og kan dækkes med fliser efter få timer.

Venlig optik

For at sikre en smidig byggepladsproces blev de fliseprodukter, der var nødvendige for gennemførelsen af projektet, også købt fra en enkelt leverandør fra Botament. Det erfarne KD-team med flisemester Volker Fiederlein i spidsen udførte også den robuste beklædning. Som flisebelægning valgte kunden en belægning af porcelænssten i stort format i naturlige grå og beige nuancer. Glasmosaikker i lille format i de tilsvarende farvenuancer udgør et yderligere blikfang. Den fluidiserede seng og de lette klæbemidler, der blev anvendt til installationen, blev udvalgt – ligesom tætningsmembranerne – i overensstemmelse med den krævede klassificering. Derfor blev der både anvendt Botament M29 HP Premium Flex gulvlim og den særligt lette og smidige MULTISTONE multifunktionelle naturstens- og fliseklæbning. På grund af sin S1/S2-klassificering og den krystallinske vandbinding er den særdeles velegnet til lægning af store fliser, plader og natursten og har en særlig høj stabilitet – både på væggen og på gulvet. Takket være den variable konsistensindstilling kan den multifunktionelle naturstens- og fliseklæber anvendes til utallige standard- og specialanvendelser med en lagtykkelse på op til 30 millimeter.

Belægningen blev monteret med det passende fluidiseret bed eller letvægtslim - så der blev brugt både M29 HP og MULTISTONE.
Efterfølgende blev injektionen også udført med forskelligt klassificerede produktlinjer fra den Bottrop-baserede systemproducent. MULTIFUGE Fine Speed fugemasse til svage og ikke-absorberende materialer blev anvendt i omklædningsrum, toiletter og personaleområder.
På grund af den høje slidstyrke valgte projektdeltagerne MULTIFUGE Diamond MAX, en reaktionsharpiksfugemørtel og klæbemørtel med høj kemisk og mekanisk modstandsdygtighed, til det stærkt belastede bruseområde.
Botament's forskellige klassificerede vandtætnings- og flisesystemer sikrer høj kvalitet og holdbarhed i den nye wellness-oase. Foto: Blim GmbH Heddesheim Kommune

Modstandsdygtig over for slid

Fugningen i omklædningsrummene, toiletterne og personaleområdet blev derefter udført med Botament MULTIFUGE Fine Speed til svage og ikke-absorberende materialer. På grund af fugematerialets hurtige, tidlige styrke var det muligt at vaske væg- og gulvflader hurtigt efter kort tid. I bruseområdet, som er særligt stærkt belastet, valgte de involverede i projektet MULTIFUGE Diamond MAX, en reaktionsharpiksfugemasse og klæbemørtel, der er meget modstandsdygtig over for både kemiske og mekaniske belastninger. Da det er ekstremt modstandsdygtigt over for slid, kan overfladen let rengøres med en højtryksrenser. Endelig blev leddene i alle områder fyldt med Botament S5 Supax System silikone. Både fugemassen og silikonen blev farvekoordineret med det overordnede koncept for den indendørs pool.

Efter kun et års lukning kunne svømmehallen i Heddesheim endelig genåbne i september 2021 og tilbyder nu ikke kun svømmeentusiaster, men også saunafans en moderne fritidsoplevelse. Botament’s vandtætnings- og flisesystemer sikrer høj kvalitet og holdbarhed i den nye wellness-oase, uanset hvilken klasse de forskellige rum er udsat for vandpåvirkning.


Byggeplade:

Byggeprojekt: Renovering af svømmehal og sauna, Heddesheim, Baden-Württemberg
Bygherre: Kommune Heddesheim, Baden-Württemberg
Vandtætning og flisearbejde: Die Fliesenmeister KD, Wald-Michelbach
Producent af vandtætningsanlæg: Botament GmbH, Bottrop
Gennemførelsesperiode: 2020 – 2021

Gulve og vægge i toiletter, personale-, wellness- og bruseområder blev imprægneret med Botament AE imprægnerings- og afkoblingsmembraner til belastningsklasse C. På denne måde kan saunaens vægge også beskyttes sikkert mod indtrængende fugt på meget kort tid. Foto: Blim GmbH Heddesheim Kommune
I september 2021 kunne svømmehallen i Heddesheim endelig genåbne og tilbyder nu ikke kun svømmeentusiaster, men også sauna-fans en ny fritidsoplevelse. Foto: Blim GmbH Heddesheim Kommune