Objektrapport – Vandtætning i luften

REFERENCER

Forsegling under flyvning

Fliselægningssystemer fra
Botament for alpine refuge

Modernisering i over 2.000 meters højde: Et refugium i Lechtal-alperne er nu blevet omfattende udvidet og renoveret. I køkkenet og de sanitære faciliteter i tilbygningen blev Botament’s vandtætnings- og flisesystemer anvendt som en holdbar og højkvalitets løsning. Efter afslutningen af foranstaltningen tilbyder refugiet med sit moderne udstyr gæsterne en komfortabel overnatning på deres vej gennem bjergene.

Der er mange refugier i Alperne, som tilbyder vandrere og bjergbestigere ly og beskyttelse mod elementerne. I 2.042 meters højde, foran Heiterwand-nordmuren, ligger Anhalter Hütte – et ledet refugium, der blev bygget i 1912. Den hører til Upper Neckar-sektionen af den tyske Alpine Club og er forbundet med den østrigske Long Distance Trail 01. Anhalter Hütte byder først og fremmest på afsondrethed. Der fører hverken en asfalteret vej eller en passager- eller materielbane derop. Derfor leveres basale forsyninger en gang om året med helikopter. Alt andet skal bæres op til fods.

Moderne modernisering og udvidelse

I de seneste årtier er den maleriske gamle bygning blevet ombygget og renoveret flere gange. På grund af det stigende antal overnatninger fik den f.eks. en udvidelse i 1975. Med tiden blev vinduerne, energisystemet og kloaksystemet også fornyet. De seneste foranstaltninger bestod i en generel renovering af beskyttelsesrummet. Den oprindelige hytte blev renoveret indvendigt og udvendigt i samråd med kontoret for beskyttelse af historiske monumenter, tilbygningen fra 1975 blev revet ned og en ny bygning opført i stedet. Desuden blev der opført en udbygning til vinterrum og til bygningstjenesterne. Udskiftningsbygningen rummer enkle og hyggelige sovesale, sanitære faciliteter og køkken med opbevaringsrum. På trods af det moderne arkitektoniske sprog harmonerer den nye bygning med skiferbeklædning på en behagelig måde med det fredede oprindelige hus. Det nye energisystem, der består af en kraftvarmeenhed drevet af rapsolie, et solcelleanlæg og et batterisystem, forsyner hytten med elektricitet og varme. Med åbningen af passet, Hahntennjoch, i maj 2019 kan anlægsarbejdet begynde.

Et modstandsdygtigt køkkenmiljø

Med den generelle renovering blev hytten gjort strukturelt, funktionelt og strukturelt egnet til de næste årtier. Der er plads til 80 vandrere i det hyggelige gæsteværelse og de hyggelige værelser, der spænder fra dobbeltværelser til sovesale til 10 personer. Et moderne og perfekt udstyret gastrokøkken gør det muligt for lejerparret at arbejde professionelt på over 2.000 meters højde. Mange gæster er allerede blevet inspireret af det kulinariske tilbud. Botament’s vandtætnings- og flisesystemer sikrer den høje kvalitet og holdbarhed af rummet: Virksomhedens “AE vandtætnings- og afkoblingsmembran” blev anvendt under de nye fliser på et areal på 90 kvadratmeter. Den elastisk bundne vandtætning er velegnet til væg- og gulvoverflader og især til vandtætning af storkøkkener, der udsættes for store mængder vand og kemiske stoffer. I denne forbindelse er produktet blevet testet for vandeksponeringsklasserne W0-I til W3-I og eksponeringsklasse C. Vandtætheden gør det også muligt at foretage en hurtig og nem installation. Fliserne blev derefter påført underlaget med det fiberforstærkede klæbemiddel “M 21 HP Speed”. Stødsamlinger, både indvendigt og udvendigt, blev forseglet med den tværelastiske tætningsbånd “SB 78”, der er lamineret på begge sider, og de tilhørende formstøbte dele fra Botament. Til bagbeklædningen valgte kunden hvide fliser i rektangulært format. Med Botament multifunktionelle fugemasse “Multifuge Fine” blev de smalle fuger her udført præcist og i høj kvalitet. Fugemassen er især kendetegnet ved sin fine og glatte overflade og afrunder det visuelt tiltalende helhedsindtryk i en lysegrå nuance. Rummet ser rent og venligt ud og er også nemt at rengøre takket være de glatte og smudsafvisende overflader.

Elegante sanitære faciliteter

For de sanitære faciliteter, som også er placeret i den nye bygning, var opgaven at lægge væg- og gulvfliser. Til dette formål blev der først anvendt “BP Bauplatte” fra Botament i det nederste vægområde. Støttepladen er fremstillet af ekstruderet polystyrenskum. Det er vandtæt og derfor særligt velegnet til fugtige rum. Et andet gennemprøvet produkt fra Botament til store fliser, den lette fliseklæber “Multistar”, blev brugt til at lægge vægfliserne. Takket være den særlige Airflow-teknologi kan dette behandles nemt og problemfrit. Gulvbelægningen blev lagt med det fiberforstærkede og meget fleksible fluidbedlim “M 30 HP S2”. Den er særlig velegnet til fliser på unge underlag og kan også anvendes på opvarmede overflader. I bruseområdet blev væggene også limet med “AE vandtætnings- og afkoblingsmembranen”. Som overflade blev der valgt en storformat flise i en grå tone. Det giver sanitetsfaciliteterne et moderne præg – og harmonerer samtidig med den varme træoverflade, der kendetegner sanitetsfaciliteternes øverste vægområde. Fugerne i en lys grå nuance er farvekoordineret med det overordnede koncept. Samme systemstruktur – bestående af BP Bauplatte, Multistar og fliser i samme farve – blev også anvendt i bygningens indgangsparti. Desuden blev “D1 Speed” anvendt i hele projektet som primer til absorberende og ikke-absorberende underlag. MD 1 Speed-tætningsmidlet blev også brugt til at binde tætningsbåndene. Lindinger Armin Thieringer e.k. fra Zimmern var ansvarlig for den hurtige og professionelle udførelse af vandtætningen og lægningsarbejdet.

“På grund af den vanskelige tilgængelighed krævede den generelle renovering af refugiet en større indsats, end det er tilfældet med sammenlignelige kontrakter. Alle byggematerialer skulle leveres med helikopter. Dette havde også indflydelse på vandtætnings- og flisesystemerne fra Botament”, forklarer Lars Zschaler, Area Sales Manager hos Botament. Det var en fordel, at Botament kunne levere hele produktsortimentet – fra byggeplader til imprægnering og fugemasse – til udførelsen af sanitære anlæg og køkkenet fra én og samme leverandør – og garanterede også intensiv rådgivning og støtte til foranstaltningen. Dette gav planlægningssikkerhed. Den velgennemtænkte logistik og den tætte koordinering mellem projektdeltagerne var en anden væsentlig forudsætning for byggeprojektets succes. Den nye bygning blev således realiseret på mindre end 5 måneder, og i august 2021 blev de første vandrere igen budt velkommen og underholdt.

Byggeplade:
Byggeprojekt: Anhalter Hütte, Imst, Østrig
Bygherre: Den tyske alpeklub, afdeling Upper Neckar, Rottweil
Arkitektur: Christof Birkel, Rottweil
Producent af vandtætnings- og flisebelægningssystem: Botament GmbH, Bottrop
Flise- og tætningsarbejde: Lindinger Armin Thieringer e.k., Zimmern
Byggeperiode: 07.2019 til 07.2021
Udførelsesperiode Flise- og tætningsarbejde: 09.2020 til 10.2020

I over 2.000 meters højde blev et alpint refugium moderniseret.

På grund af hyttens særlige beliggenhed blev materialerne leveret med helikopter.

Botament’s vandtætnings- og fliseprodukter blev anvendt i det over 2.000 meter lange byggeprojekt.

Botament’s “AE vandtætnings- og afkoblingsmembran” blev anvendt under flisegulvet i køkkenet.

Let at rengøre: I køkkenet blev det besluttet at vælge en hvid flise i rektangulært format.

Til forsegling af stødforbindelserne blev der anvendt “SB 78”, en tværelastisk tætningsbånd fra Botament med fleece-laminering på begge sider.

“BP-konstruktionspanelerne” blev monteret under de grå fliser i sanitære faciliteter og i indgangspartiet. Den lette fliseklæber “Multistar” danner underlaget for flisebelægningen.

De moderne grå fliser harmonerer med den varme træoverflade i det øverste vægområde.

Bruseområdet blev imprægneret med Botament’s “AE vandtætnings- og afkoblingsmembran”.

I sanitetsrummene blev der valgt en storformatflise i en grå tone til vægge og gulv.

Stenvæggen på den eksisterende bygning blev forbehandlet med primeren “D1 Speed” med henblik på den senere påføring af pudsen.