Objektreportage: Stramt bygget, godt brygget

REFERENCER

Stramt bygget,
godt brygget

Botament leverer reaktiv vandtætning til hvælvede kælderrum

En privat bygherre i den sydlige Schwarzwald lod bygge sin egen hvælvede kælder til ølbrygning. Et centralt aspekt i denne sammenhæng var at beskytte hvælvingen mod vådhed og fugtskader på lang sigt. Derfor blev den reaktive imprægnering Botament RD 2 The Green 1 anvendt. Det blev installeret sammen med forskellige systemkomponenter som GS98 glasvæv af silke og PB portalforseglingstape fra Botament. I vintervejr og ved lave temperaturer var vandtætningsmaterialet særligt overbevisende på grund af dets hurtige, sikre og enkle anvendelse.

Da der ikke fandtes køleskabe, var hvælvingskældre en god måde at opbevare og konservere mad på i lang tid. Et karakteristisk træk ved bygningerne er altid et buet loft – f.eks. i form af et tønde- eller kappehvælv. På grund af den underjordiske beliggenhed og brugen af mursten som byggemateriale er indeklimaet og temperaturen her særligt gunstige. Den kølige, fugtige luft giver ideelle opbevaringsforhold – f.eks. til opbevaring af frugt og grøntsager, til modning af ost eller til opbevaring og modning af vin.

Beskyttelse mod fugt og fugtighed

En bygherre i den sydlige Schwarzwald har nu realiseret sin drøm om en privat hvælvingskælder. Bygningen blev bygget ind i bjergsiden og er forbundet med beboelsesbygningen med en elevator. På den ene side bruges hvælvingen som wellnessområde. På den anden side vil ejeren gerne brygge sit eget øl her i fremtiden. Fugtbeskyttelse spillede en vigtig rolle i forbindelse med realiseringen af kælderen i jorden. For at beskytte det indvendige rum mod omgivende vådhed og fugtskader blev der påført en professionel fugemasse udefra. Her valgte projektdeltagerne et system fra Botament. Med RD 2 The Green 1 blev der valgt en to-komponent og bitumenfri reaktiv fugemasse, som især har en hurtig tørretid.

Effektivt forseglingssystem

Pudse- og stukkatørfirmaet Udo Booz fra Schluchsee i Baden-Württemberg fik opgaven med at forsegle hvælvingen. I det første trin forberedte fabrikanterne underlaget og forsynede skallen med en cementpuds. Derefter påførte håndværksteamet en primer. Derefter fulgte tre spartellag af RD 2 The Green 1 reaktiv fugemasse. Det nederste lag udgjorde et skrabelag. Hertil skulle det tokomponentmateriale først blandes. Pulveret tilsættes til den flydende komponent og omrøres mekanisk i ca. to minutter. Skrab derefter imprægneringsmaterialet på underlaget med den glatte side af en spartel. Derefter blev der påført et stoffyldstof med RD 2 på det helt tørre skrabefyldningslag. Det hvide glasvæv GS98 fra Botament var indlejret i det. Det tjener som forstærkning i vandtætningen og er kendetegnet ved at være modstandsdygtigt over for alkali og rivefasthed. Til sidst påførte installatørerne et afsluttende lag RD 2 reaktiv imprægnering.

Økonomisk og hurtig forsegling

Botament RD 2 Green 1 er især kendetegnet ved sin lette påføring – både manuelt ved rulning, pensling eller spartling og mekanisk. Selv store områder kan forsegles pålideligt inden for meget kort tid. Materialet er også udstyret med en optisk gennemtørringskontrol. Det gør det nemmere for processoren at genkende, hvornår materialet er klar til de efterfølgende udførelsestrin. Takket være den lave lagtykkelse er vandtætningsmaterialet også meget økonomisk og tørrer hurtigt. Det er økonomisk og garanterer en hurtig fremgang i byggeriet. Dette var helt i overensstemmelse med bygherrens ønsker, som ønskede at få kælderen forseglet så hurtigt som muligt for at kunne fortsætte arbejdet indenfor. For produktet RD 2 The Green 1 har Botament en europæisk teknisk vurdering (ETA) samt generelle testcertifikater fra bygningsmyndighederne i overensstemmelse med PG-MDS/FPD og PG-ÜBB. Desuden er produktet testet i henhold til DIN EN 14891.

Sikkerhed i det område, der er i kontakt med jorden

Botament’s meget elastiske og rivefaste PB portalforseglingstape blev også installeret for at forsegle den hvælvede kælder til boligbygningen. Den har en selvklæbende strimmel til fastgørelse og er særlig hurtig og nem at anvende. De indvendige hjørner blev afsluttet med det tværelastiske og dobbeltsidede fleece-laminerede systemtape SB78 fra Botament. For at beskytte væggene i kontakt med jorden mod mekaniske og dynamiske påvirkninger blev der også anvendt en Botament beskyttelses- og drænmembran. Den blev lagt foran væggene. Den noprede membran er ikke kun meget modstandsdygtig, men sikrer også, at vand ledes pålideligt væk og beskytter dermed bygningsmaterialet mod fugt og skader. Den er testet i overensstemmelse med DIN 4095. Desuden opfylder beskyttelses- og drænmembranen kravene til et beskyttende lag i henhold til DIN 18533.

Forarbejdning i kulde og sne

Byggepladsens beliggenhed i ca. 1.000 meters højde var en udfordring for byggeprojektet. “Da arbejdet fandt sted i oktober og november, havde vi problemer med vejret i form af kulde, nedbør og sne”, forklarer Moritz Booz fra pudse- og stukkatørfirmaet Udo Booz. De tilsvarende lagtykkelser skulle opnås ved udførelsen af de respektive lag. På grund af vejret og de dertil hørende kolde temperaturer skulle de tilsvarende tørretider også overholdes. “Fordelen ved den reaktive RD2-vandtætning var, at vi kunne forarbejde materialet uden problemer selv under vanskelige vejrforhold – f.eks. ved lave temperaturer”, forklarer Booz. Vandtætningen er regntæt efter kun tre timer og mekanisk belastbar efter 24 timer. Limning af isolations- eller drænplader er mulig efter fire timer.

I alt 360 kvadratmeter af Botament’s reaktive imprægnering blev installeret under byggeprojektet. Dette svarer til 96 containere. Takket være det effektivt anvendte vandtætningsmateriale og Udo Booz’ velkoordinerede, professionelle team blev den hvælvede kælder fuldstændig vandtæt inden for den stramme tidsplan.

Der blev bygget en hvælvet kælder til en privat bygherre i den sydlige Schwarzwald.
Før imprægneringsarbejdet: Den hvælvede kælder er stadig i rå tilstand.
Den hvælvede kælder er bygget ind i skråningen og er forbundet med beboelseshuset.
Før påføring af den reaktive vandtætning RD 2 The Green 1 blev underlaget dækket med cementpuds og grundet.
Skrabepudsen påføres på underlaget med en spartel.
Efter ridsefyldningen blev der påført en stoffyldning med det trækbelastningsfordelende glassilkestof GS98 fra Botament.
Der blev påført et sidste lag imprægnering med Botament's efterbehandlingsspartelmasse.
Forarbejdningsvirksomheden anvendte passende tætningsbånd på de kritiske overgange og hjørner.
Der blev lagt en vandafledende beskyttelses- og drænmembran foran væggene.
Den reaktive vandtætning RD 2 The Green 1 beskytter den hvælvede kælder permanent mod fugt og vand under tryk.